Tuesday 18 December 2012

Yong Tau Fu


Alhamdulilah...ada jugak post baharu untuk Recipe.. smua atas permintaan seorang teman..

okeh, hari nih nak kongsi resepi untuk buat Yong Tau Fu..hmm..nyum3...senang saja...cuma buat kuah kan.. ^_^

Bahan-bahan untuk buat kuah:

15 tangkai cili kering
4 sudu besar gula melaka
3 sudu besar gula
3 sudu besar bijan
1/2 sudu teh garam (secukup rasa)
3 cm belacan
3 sudu besar sos tomato
2 1/2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili
3 ulas bawang putih
1 kiub ikan bilis
2 sudu besar tepung jagung

Bahan- bahan mentah:

Untuk digoreng:

 Fish ball
Fish Cake
Tauhu
Sosej
(sebarang tambahan mengikut kesukaan)

Untuk direbus:

Kangkung
Telur - direbus terlebih dahulu kemudian digoreng
(sebarang tambahan mengikut kesukaan)

Cara-Cara menyediakan kuah:
  1. Goreng cili kering sehingga agak kering dengan api yang kecil. Kemudian kisarkan cili kering sehingga hancur (dry blend).
  2. Panaskan air bersama gula melaka, cili kering yang dikisar dan belacan.
  3. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah beserta kiub ikan bilis.
  4. Masukkan garam, sos cili, sos tomato, sos tiram.
  5. Setelah mendidih, tutupkan api dan masukkan bijan. 


No comments:

Post a Comment

What do you wanna say??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...