Tuesday 18 December 2012

Puding roti epal


Sebenarnya ini bukan resepi originally from ilah. Tapi dari Chef Wan.. just ilah edit2 skit saja..

ilah dah try buat..alhamdulilah..lumayan...rasa dia macam errm....nak kata mcm bengkang, dia tak sticky sangat, nak kata mcam puding, dia tak guna agar2 atau corn starch...haa...xpa...jangan pening, meh try dulu... ^_^

Bahan-bahan: (untuk hidangan 6-8 orang makan)

4 biji epal
80 gram mentega
1 sudu besar gula
4 keping roti wholemeal atau lebih (ilah amik roti lebih yang buat aiskrim goreng tuh)
1/4 cawan kismis
2 biji telur
2 cawan susu
2/3 gula halus (castor)
2 sudu teh esen vanilla (kalau ada)

Cara-Cara:


  1. Kupas, buang empulur dan potong epal menjadi dadu besar. Cairkan 80 gram mentega di dalam kuali. Masukkan epal , taburkan 1 sudu gula. Masak epal di atas api sederhana selama kira-kira 10 minit sambil kacau selalu.
  2. Buang kulit roti (kalau rajin, tapi tak dak effect pon) dan potong menjadi dadu setiap satu. Gris acuan pembakar dengan mentega (acuan nih sedang2 jer okey, sebab kita buat skit aja, nanti jadi leper sngt pulak)  
  3. Campur roti, kismis, epal dan cecair daripada memasak epal di dalam acuan pembakar.
  4. Di dalm mangkuk lain, pukul sedikit telur, susu, gula castor dan esen vanila. Tuangkan ke atas campuran roti dan epa.
  5. Letak acuan pembakar di dalam periuk cetek yang berisi air (asal tenggelam ok dah, jgn bnyk sngt). Bakar selama lebih kurang 40 minit hingga 1 jam pada suhu 180 celsius sehingga puding masak.

selamat mencuba!!





No comments:

Post a Comment

What do you wanna say??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...