Friday 8 March 2013

Chocolate moist cake


InsyaAllah...hari ni ilah suka nak share satu ilmu yang ilah dapat dari seorang chef nih iaitu... resepi coklat kek moist..jeng3!! kepada peminat2 chocolate moist cake sekalian..bleh lah mencuba...hehe..or, kalau ada yang ingin berkongsi resepi...sangat2 dialukan..jemput2.. ^_^

perghhh...coklatnyerrr....mmng cairrr arr tengok... >.<
Bahan-bahan:

Mentega (Butercup) 75 gram
Gula kastor              130 gram
Telur Gred A            3 biji
Tepung                     100 gram
Serrbuk koko           20 gram
Serbuk penaik          1 sudu teh

Cara-cara:

  1. Ayak tepung bersama-sama serbuk kok dan serbuk penaik.
  2. Dengan menggunakan mixer, pukul mentega, dan gula sehingga kembang. (lebih kurang 5 minit)
  3. Masukkan telur satu persatu dan ratakan adunan sehingga sebati.
  4. Masukkan campuran tepung yang telah diayak ke dalam adunan sedikit demi sedikit. Putar sehingga sebati. (mixer speed slow sj...jangan laju2...dan sekejap sj okayy..)
  5. Sediakan dulang pembakar yang telah disapu mentega.
  6. Kukus selama 15 minit sahaja atau boleh juga dibakar selama 45 minit pada suhu 180C.

Bahan untuk topping coklat cair (ganache):

Dark coklat (coklat bar atau kepingan coklat ) 650 gram
UHT whipping cream (mostly jenama Achor)   500 gram
Mentega                                                                50 gram

Cara-cara penyediaan topping:

  1. Cairkan mentega di atas api dalam periuk.
  2. Setelah cair, masukkan coklat dan kacau sehingga betul2 mencair.
  3. Masukkan UHT shipping cream dan kacau sehingga betul-betul sebati.
oraittt..siap untuk dijual..hehe..


No comments:

Post a Comment

What do you wanna say??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...